Tudjuk jól, hogy a pazarlás nem a tudatos életvitel alapelve. Sőt, semmilyen életvitelnek nem lehet az alapelve, ha egy kicsit is fontos számunkra környezetünk!

Ennek következtében lehet sokan nem is gondolnánk, hogy a konyhában keletkezett maradék – és itt most nem a gyerkőcök által meghagyott készételre kell gondolnunk – zöldség, gyümölcs héja elsősorban újrahasznosítható.

Akik már ismerik az otthoni komposzt, ők már egy lépéssel előrébb járnak. Hiszen a komposztálás során keletkezett humusz táplálja a földeket, és javítja a talaj állagát. Ha a zöld hulladékot képesek lennénk otthonainkban szelektálva humusz formájában újrahasznosítani, akkor lényegében nem csak a földnek, szobanövényeinknek és veteményeseinknek tenne eleget, de még a hulladék termelésünk is jelentősen csökkenne. Átlagosan egy ember egy év alatt 365 kg szemetet termel, a komposzttálással pedig 102 kg-val redukálódhatna ez a mennyiség.

Nade, a komposzt mellett van még más alternatíva is a konyhai maradék megmentésére, méghozzá az újra növesztés. Kevesen tudják, de bizonyos zöldségek és néhány gyümölcs maradékát újra lehet növeszteni és el lehet ültetni. Nem feltétlen a magokra kell most gondolni, hanem azokra a részekre, amelyeket a komposztba dobnánk. Ilyen növény pl.: római saláta, hagyma, zeller, gyömbér, bazsalikom, burgonya, fokhagyma.

Semmi más dolgunk nincs a levágott részekkel, minthogy egy kis vízbe helyezve valami napfényes helyre tegyük és máris új erőre kapnak!

Mielőtt nagy lendülettel kidobnánk a zöldségek és gyümölcsök héjait inkább ne tegyük! Mivel rengeteg alkalmas más életekhez vagy új ételkénk, akár snack-ként elkészítve. Például a görögdinnye héja tökéletes salátákba csupán le kell vágnunk a külső zöld részét.
A burgonya héja kisütve iszonyat finom ropogtatni való akár esti filmezéshez, vagy előételnek míg nem készül el a krumplipüré…

De gyümölcsök héját is kandírozhatjuk, leginkább citrusfélékét ahelyett, hogy kidobnánk. Nem kell más hozzá csak pár szem (3-4 db) gyümölcs csíkokra vágott héja, 600 g cukor és 600 ml víz. Értelemszerűen a cukrot a vízzel felforraljuk, majd bele tesszük a csíkokat és addig főzzük, amíg üveges nem lesz a gyümölcs héj.

Ha szánunk időt a valóban fontos dolgokra akkor nem csupán a mi életünk, de általa környezetünk is jobb hely lesz!

Előző cikkNyúldiéta: Mivel etessük a nyuszit?
Következő cikkNéhány tipp a tudatos háztartáshoz