Mi sem aktuálisabb a mai témák közül, mint sem a maszkviselés. Nem telik el úgy nap, hogy ne húznánk fel maszkunkat. Sokan készítettek a járvány kezdetén otthon saját maguknak textil maszkokat, de voltak, akik valamelyik híresebb márka által sorozatban legyártott textil maszkot választotta. De akadnak olyanok is, akik az egyszerűség hívei, és szívesebben viselik az orvosi, egyszerhasználatos szájmaszkokat.

A 2020-as év elején sajnos már találkoztunk azzal a jelenséggel, amikor emberek százai dobják el az utcán használt orvosi maszkjaikat. Gondatlanul próbáltunk gondosnak tűnni, sokan – még a mai napig is sajnos – az újrahasznosítható szelektívgyűjtőbe is bedobták, arra gondolva, hogy „biztos újra lehet hasznosítani”. Egy igazi wishcycling agymenéssé vált a maszk helyes szelektálása.

Európában el is kezdtek ezzel a problémával foglalkozni, méghozzá a franciák vették kezükbe az irányítást. Kezdetben egy textil-újrahasznosító üzemet szerettek volna létrehozni az alapítók, de a járvány közbeszólt. Az így megalapult startup megtalálta azt a piaci rést, amit jelen időkben a legszükségesebb betölteni. Így kezdték el 2020 júniusában visszagyűjteni az eldobott, egyszerhasználatos orvosi szájmaszkokat.

A startup kicsivel több mint fél év alatt máris több mint 70 ezer használt maszkot tudott visszagyűjteni. Olyan folyamatot hoztak létre, amely által visszaforgatják a maszkokat a mindennapi körforgásba. Így a végkifejlett termék egy tisztított textilrost lesz, ami korábban még maszkként szolgált. Ezeket a textilrostokat lényegében bármilyen újabb termék gyártásánál fel lehet használni.

Egy járvány még nem ad okot az emberiségnek arra, hogy gondatlan legyen. Példaértékű a francia mentalitás, ebből is a lehető legjobbat hozták ki. Ha nem is adódik meg minden országban az a lehetőség, hogy reciklálják használt maszkjainkat, de arra intő jelet adtak most, hogy ne szanaszét vagy épp a szelektív kukába végezzék, hiszen nagyobb kárt okozunk ezzel, mint azt gondolnánk!

Forrás [Zöld ipar magazin 2021/1]
Előző cikkKözösségi gazdaságok
Következő cikkAppal az élelmiszerét Puerto Ricóban