Ki gondolná, hogy egy-egy kattintás a neten és máris környezettudatos cselekedetet tudhatunk magunk mögött?! Nos, a 21. században, mondhatnánk, hogy ez a minimum, amit már rég tudnunk kellett volna, és nem úgy, hogy egy zöld weboldalra tévedve támogatunk ilyen-olyan szervezeteket a karbonmentes jövőért, amit az unokáinknak szánunk. Egy német startup cég 2009 óta üzemelteti egyik legzseniálisabb találmányukat, az Ecosia-t.

Hogy mi is az az Ecosia?

Lényegében, mint egy zöld Google, vagyis böngésző. Csak amikor ezt a keresőt használjuk, akkor hozzájárulunk ahhoz, hogy valahol a világban egy fát ültessenek. Az tulajdonosok – csak úgy, mint mások is – az oldalukon elhelyezett hirdetésekből és reklámokból tartják fent magukat, azzal a releváns különbséggel, hogy a bevétel jelentős hányadát erdőírtások elleni harcba, faültetésekbe és újra telepítésekbe fektetik.

Ha a faültetés kérdése aggaszt minket, egy cseppet sem kell félnünk, hiszen 2014-ig visszamenőleg nyilvánosak a könyvelési adatok, és jól nyomon követhető, hogy mennyit és mire költöttek. Így biztosak lehetünk benne, hogy kattintásaink az ökoböngészőben nemes célt támogatnak. Körübelül 45-50 keresésenkét gyűlik össze elegendő pénz egy fa ültetésére, amit az Ecosia oldalán nyomon is tudunk követni. Az eddigi adatok szerint több, mint 150 millió fát ültettek az ökoböngésző jóvoltából.

A faültetés mellett párhuzamosan világszerte támogatnak erdő újratelepítési projekteket, amelyek révén több millió tonna szén-dioxidtól szabadították meg az atmoszféránkat. Meg természetesen a zöld energiával működő szerverek révén is, hiszen 1 kilóval kevesebb CO2 kerül a környezetünkbe keresésenként.

Igazából keresve se találnánk okot arra, hogy miért ne használjuk az Ecosiát a mindennapokban. Talán, ha nincs annyi időnk család, munka és a monoton mindennapok mellett a környezetvédelemre, akkor a legegyszerűbb mód környezetünk kárpótlására az Ecosia. Ingyenes, naprakész, zöldenergiával működik és az adatainkat nem osztják meg, illetve 7 napon belül anonimizálják a kereséseinket.

Ja és mindezek mellett még fát is ültetsz…

Előző cikkNagy a baj: fokozódik az aszály, hódítanak az invazív rovarok, romlanak az erdők
Következő cikkMérések bizonyítják, hogy nem veszélyes az 5G-sugárzás