Sokan gondoljuk úgy a világban, hogy a mostani épp felnővő generációt egy hajszál választja el a totálisan zöld élettől. Úgy gondoljuk, hogy a környezettudatosságban sokkal inkább állnak helyt a mai 16-24 éves korosztály.

De ha felfigyelünk a legújabb kutatásokra, akkor észlelhetjük, hogy a karbonlábnyom csökkenése vagy csupán visszafordítása egyelőre óriási kihívás a Z generáció miatt. Ki kell, hogy mondjuk a mai fiatalság inkább árt a környezetének, míg az idősebbek nem. Egy piackutató vállalatnak készített felmérésben kiderült, hogy az 55+ korosztály sokkal inkább van tisztában a környezettudatossággal és cselekszik aszerint, mint a 16-24 évesek korosztálya. Ellenben, a fiatalok végzik a legtöbb környezetellenes tevékenységeket.

Több mindent vizsgáltak meg. Nézték a szelektív hulladékgyűjtési arányt, amelyet a 55+ korosztály „nyert 84%-os aránnyal (a fiataok csupán 54%-a gyűjti szelektíven a szemetet. Az egyszerhasználatos műanyagok használatában is az idősebbek győzedelmeskedtek 66-55%-os felosztásban, de nézték még a szezonális zöldség és gyümölcs vásárlást, illetve a repülővel való közlekedést is, amelyekben szintén sokkal tudatosabbak voltak válaszaik alapján az 55 év felettiek.
A kutatás fényt derített arra is, hogy a fiatalok mindössze két tudatos ágazatban járnak előnyben, az pedig a használtruha-vásárlás és a Vegán életmód. Ezek talán a mai internet világában sokkal inkább nevezhető trendnek, mintsem tudatosságnak. Elvárt, hogy posztoljunk étkezéseinkről és ez lehet egy kép vagy egy elkészítési folyamat, de köznyilvánossággá teszik azt is, hogy épp mikor és mit vásároltak. A mai fast fashion cégek olyan divatot diktálnak, ahol megjelenik a lezser életvitel és a hanyag elegancia, így belefér, hogy second hand-ből olcsóbban jussunk ugyanazon termékekhez, mint amelyeket horror áron kínálat üzletekben. De sokakban a környezettudatosság nem is merült fel, amíg valaki el nem mondta nekik, hogy milyen jó, amit csinálnak.

Kéz a kézben

Itt tartunk most, és a jövőnket nem az idősödő korosztály fogja megjavítani, a karbonlábnyom csak nőni fog, ha nem veszünk jó példát szüleinktől, nagyszüleinktől. Kezdhetjük apró lépésekben, mondjuk a műanyagflakonokat tegyük külön, és ne a szemetesbe!

Előző cikkSzaúd-Arábia erdősítése – túl gondolták?
Következő cikkDunavirág. Nem, nem tiszavirág!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét