A Frontiers in Microbiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint az alma 100 millió baktériumot tartalmaz. Durván hangzik, de az almában lévő baktériumok elősegítik a jobb és egészségesebb bélműködést. Azonban a teljes hatás eléréséért az egész almát el kell fogyasztunk héjától a csutkáig, beleértve a magokat és a szárát is. Az almák közül is az organikus almákat válasszuk, mert azok változatosabb baktériumokat tartalmaznak.

Valószínűleg már iskolás kora óta mindenkit arra tanítanak szülei, hogy a mindennapos étkezéses és egészséges fejlődéshez elengedhetetlen a gyümölcs, köztük az alma. De mitől válik hasznunkra?

Egy csomó okot felsorolhatunk az alma mellet – kezdve azzal, hogy magas a rosttartalma, egészen az édes ízéig -, de a kutatók most egy meglepőre tényezőre koncentráltak: a baktériumtartalmára.

A Frontiers in Microbiology című folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók elemezték az almában lévő baktériumokat, és összehasonlították a szerves és nem szerves típusú mintáit, hogy lássák a lebomlásuk közti különbségeket.

Azzal szembesültek, hogy az alma 100 millió baktériumot tartalmaz, ráadásul több mint 1755 különböző fajtát:

  • a szár végén 9,5 millió,
  • a héjában 1,6 millió,
  • a gyümölcspépben 19,7 millió,
  • a magvakban 37,7 millió,
  • a kehely végén (a végén, ahol a virág volt) 22 millió található

„Egy egész alma elfogyasztása szárral és magvakkal körülbelül 100 millió baktérium bevitelére teszi lehetővé. Ha csak a héjat és a gyümölcspépet eszük meg, akkor ez a szám a tízszeresére csökken.”

„És az Ön által fogyasztott baktériumok sokszínűsége is ennek megfelelően csökken. Szóval igen, edd meg az egészet. ”

Birgit Wassermann, Ph.D. (c), az osztrák Grazi Műszaki Egyetemről

Amikor egy étellel kapcsolatban a „baktérium” szót halljuk, rögtön ételmérgezésre gondolunk és olyan esetekre gondolunk, amit Staphylococcus aureus vagy a Bacillus cerus, vagy a vírusok okoznak. Az alma esetében azonban nem ez a helyzet. Wassermann elmondása szerint az almában található baktériumok eltérőek, mert nagyszámú kórokozó törzsre van szükség ahhoz, hogy ilyen típusú betegségeket okozzanak, ez pedig nem volt jelen a kutatásuk mintáiban.

Mik az előnyei?

Az almában található baktériumtörzsek sokféleségének fogyasztása változatos mikrobákat biztosíthat a bélnek, ami elengedhetetlen az egészséges bélműködéshez – mondta Wassermann. Valójában a sokszínű bélmikrobiom olyan potenciális előnyökkel jár, mint a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése, valamint az immunrendszer erősítése. Ráadásul tanulmányok szerint a probiotikumok például az almában is természetesen módon megtalálhatók, a mi megnövelhetik élethosszunkat.

Mi a különbség a hagyományos és a bio alma között?

A kutatás azt mutatta ki, hogy a Lactobacillus – a leggyakoribb probiotikumok közé tartoznak az élelmiszerekben – nagyobb számban vannak jelen a bio almán. Míg a baktériumok száma azonos volt a bio és a hagyományos almákban, a bio almához tartozó mikrobiom lényegesen változatosabb és kiegyensúlyozottabb Wasseremann szerint. Ez még jobb hatással van az egészségesebb bélműködésre. További érv a bio alma mellett, hogy a hagyományos alma mindig szerepel az Environmental Working Group „Dirty Dozen” listáján, amely a legtöbb peszticidet, vagyis növényvédő szereket tartalmazó terméket tartalmazza.

Akkor ne mossam meg az almát?

Téves lenne azonban azt a következtetést levonni, hogy ettől kezdődően az almát nem kell megmosni mielőtt elfogyasztjuk. Mire az alma eljut hozzánk rengeteg tényező szennyező hatást gyakorol rá, kezdve a vegyszerektől, a boltok pultjain rárakódott szennyeződésekig, azonban a megmosásával a hasznos baktériumokat nem távolítjuk el az almáról.

Előző cikkFenntartható brand-ek 100%-ig? Megújuló ruhagyártás rejtelmei
Következő cikk134 kilométerrel lett rövidebb a Duna két évszázad alatt