134 kilométerrel lett rövidebb a Duna két évszázad alatt

Duna jelenlegi hossza
2857 km
Duna hossza a 19. században
majdnem 3000 km

Kutatók megállapításai szerint az emberi beavatkozások következtében a Duna hossza, mely jelenleg 2857 kilométer hosszú, az elmúlt két évszázad alatt 134 kilométerrel rövidült le.

Az emberi beavatkozások, mint az árvízvédelmi fejlesztések, felépült vízlépcsők, folyókanyarulatok megszüntetése hatására azonban nem csak a hossza rövidült le ezen időszak alatt, szélesége sem maradt változatlan. Egy folyómeder-kutatás szerint, melyet a bajor tartományi hivatal tett közzé, 40 százalékkal keskenyebb lett.

További megállapításaik szerint az emberi beavatkozások következtében a Dunában felgyülemlő hordalék nem képes eljutni a Duna-deltába, hanem lerakódik a mederben, ami a víz minőségének tartósmegváltozásával jár együtt. A Fekete-tengerbe 40-60 millió tonna helyett mára csak 15-20 millió tonnányi hordalék sodródik. A szakértők továbbá kifejtették, hogy az erőművek szolgálatában álló vízlépcsők mögött az üledék teljesen hiányzik, ez pedig gyakorta vezet folyómeder kimélyüléséhez.

A kutatók javaslatokat is tettek a hordalékháztartás helyreállítására, hogy a lerakódott üledék visszanyerhető legyen a vízből.

folyópart megerősítéseinek eltávolítása

modern vízerőművek kialakítása

a mezőgazdaság eróziócsökkentő intézkedései

A szakértők a DanubeSediment program keretében, melyhez a Duna-térséghez tartozó ország, Magyarország, Ausztria, Bulgária, Szlovénia, Szlovákia, Németország, Románia, Horvátország, Szerbia 14 intézménye csatlakozott, három éven át elemezték a folyó üledékét. A magyar fél kutatásait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszéke végezte.

A bajor tartományi hivatal megállapítása szerint csupán egytizede van “természeteshez közeli állapotban”.

Előző cikkAz alma több mint 100 millió baktériumot tartalmaz, és ez miért jó dolog?
Következő cikkMunch, az app, ami ételt ment